Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı‘na yoğun yurt dışı ziyaretçi ilgisi

Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, 12 bini Avrupa ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 70 bine yakın ziyaretçinin katılımıyla sona erdi.  Ambalaj endüstrisine ilk kez hibrit fuar deneyimi yaşatan fuar,  Online Networking Günleri ile 5 Kasım’a kadar firmalar ve ziyaretçileri buluşturmaya devam edecek.
 
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) iş birliğinde; Ambalaj Makinecileri Derneği (AMD), Esnek Ambalaj Sanayicileri Derneği (FASD), Etiket Sanayicileri Derneği (ESD), Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Metal Ambalaj Sanayicileri Derneği (MASD), Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) ve Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği (SEPA) destekleri ile İstanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. 20-23 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayan fuarda, ambalaj ürünlerinden ambalaj makinelerine, gıda ve içecek işleme makinelerinden ambalaj baskı teknolojilerine kadar her türlü anahtar teslim çözüm, tek çatı altında buluştu. Bu yıl ilk defa hibrit formatta düzenlenen fuar, sektör temsilcilerini yeni nesil fuarcılık deneyimiyle de tanıştırdı.
 
‘Pandemi öncesi sayılara ulaştık’
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’yla dünyanın dört bir yanında katılımcıyı ağırladıklarını belirten Reed Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, “120 bin metrekarelik kapalı alanda toplam 14 salonun tümünü doldurduk. Pandemi öncesi seviyelerimize tekrar ulaştık. Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Balkanlar’dan Kuzey Afrika’ya dünyanın 125 ülkesinden 12 bin uluslararası ziyaretçi olmak üzere 70 bin toplam ziyaretçiyi ağırladık. Pandemi nedeniyle aramıza katılamayan ziyaretçileri de online ortamda katılımcı firmalar ile görüştürdük. Öte yandan Pack Days başarıyla gerçekleşti. Business Connect Platformu’nda 2500 ürün sergilendi, 540 firma sisteme kayıt oldu. 84 ülkeden yaklaşık 4 bin ziyaretçi ile 2 binin üzerinde bağlantı kuruldu. Online Networking Günleri ise hâlâ devam ediyor. Böylelikle firmalar, 5 Kasım‘a kadar ziyaretçilerle iletişimini sürdürebilecek” dedi.
‘Gurur verici’
Pandemiden önce 8 bin 500 yabancı ziyaretçi ağırlarken bugün bu sayıyı 12 bine çıkardıklarına dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir de “Bu bizim için gurur verici. Bu ziyaretçiler, fuar aracılığıyla ürünlerini tedarik ederek sektörün ihracatını artıracaklar” diye konuştu.
 
‘400 milyar dolarlık hareket sağlıyoruz’
Ambalaj sektörünün hızla büyüdüğünü aktaran Sarıbekir, “Sektörün 2019 cirosu 23 milyar dolarken, 2020’de cirosu 25 milyar dolar oldu.  Geçtiğimiz yılı cari açığa pozitif katkı yaparak kapattı. 2020 ihracatımız 5 milyar 147 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan katma değerli üretime odaklanarak istikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye ambalaj sanayimiz 2021 yılının ilk 6 ayında 3 milyar 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek 1 milyar 222 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.  Ülkemizde 400 milyar dolarlık bir ekonomik hareketi ambalajlarla sağlıyoruz. 2021 yılında ambalaj sektörü olarak, en az 28 milyar dolar pazar büyüklüğü ve 6,5 milyar dolar ihracat geliri hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Ülke ekonomimizin yüzde 21,7 olarak gerçekleşen ikinci çeyrek büyüme rakamına ambalaj sektörü olarak katkı sunuyor olmaktan ötürü büyük gurur ve mutluluk yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘180 ülkeye ihraç ediliyor’
Ambalaj sektörü olarak her geçen gün daha çok ihracat yapmak ve Türkiye’de üretilen ambalajların en az yarısını ihraç edebilmek amacıyla çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Sarıbekir, sektörün hedefleri hakkında ise şunları söyledi: “Rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek. Türkiye ambalaj sektörünün ürünleri dünyada 180 ülkeye direkt ve dolaylı ihraç ediliyor.  Pazar sayısını daha da artırmalıyız. Ürettiğimizin en az yarısını ihraç etmeliyiz.  2023 hedefimiz 30 milyar dolara ulaşmak üzereyiz. 2023’te, 8 milyar dolar ihracat, 380 dolar kişi başı yıllık tüketim hedefliyoruz.  2030 sektör büyüklüğümüz için 50 milyar dolar hedef koyduk. 2030 yılında ihracat hedefimiz ise 20 milyar dolar.  Türkiye ambalaj sanayisi, Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüyor.”
 
Öğrencilere burs imkânı
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın ilk gününde, Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Tüyap iş birliğinde düzenlenen 17. Ambalaj Tasarım Ulusal Öğrenci Yarışması’nın sonuçları da açıklandı. Öğrencilerin yoğun bir katılım gösterdiği yarışmaya 92 proje başvurdu. 18 proje ödüllendirildi. İlk 3’e giren öğrenciler, Tüyap ve Ambalaj Sanayicileri Derneği’nden öğrenim hayatları boyunca yılda 12 ay eğitim bursu kazandı.
 
 
TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.801, yurt dışında ise 39 ülkede 197 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 331 bin 643 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 66 milyon 255 bin 558 ziyaretçiyi ağırladı.  Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 7 fuar merkezi ve 4 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.
 
Detaylı bilgi için…                                                                                              CitiPR Sinem Uyanık
0544 818 07 11
sinemuyanik@citipr.com